Asscher: ook nadelen loonmatiging

By Jeroen, Jan 18, 2013 | |
 1. Maar waarom roepen ze in Den Haag dan wel op om lonen te matigen of zelfs een nul lijn voor ambtenaren (sommige). Het lijkt erop dat de regering er momenteel alles aan doet om de crisis nog langer voort te laten duren, lees sommige maatregelen door te voeren. Je kunt meer lezen bij http://www.rtlz.nl over welke maatregels veel geld gaat kosten zowel voor particulieren als bedrijven ik geef je het advies om dit ook te doen er gaat veel veranderen dit jaar.

  Maar goed ik wilde het eigenlijk hebben over de lonen en inflatiecijfer die dit jaar 2¾ % bedraagt terwijl de lonen dus nauwelijks stijgen. In het kort komt het er op neer dat we minder te besteden hebben wat weer slecht is voor de economie. Wat ik nooit begrepen heb waarom lonen niet aan het inflatiecijfer is gekoppeld zodat lonen automatisch stijgen als het inflatiecijfer omhoog gaat. Ik denk dat je meer problemen oplost dan dat je er creëert, eerste wat je oplost is dat bedrijven producten niet zomaar omhoog doen zonder een goede rede. Ten tweede de koopkracht van personen wordt niet aangetast aangezien dat je meer loon erbij krijgt die gelijk is aan het inflatiecijfer kan je het zelfde uit blijven geven. Als derde punt kan ik aanhalen dat vakbonden niet zomaar meer kunnen staken aangezien de koopkracht gelijk blijft zijn cao onderhandelingen alleen nog maar voor de extraatjes die het personeel kunnen krijgen. Als men na 8 maanden nog niet uit is mag er pas actie gevoerd worden en na 12 maanden pas staken dit komt de economie ook ten goede, omdat niet alles in een keer plat wordt gelegd bij het minste nee antwoord.
  Zou dit idee mits goed uitgewerkt niet beter zijn voor de economie en mensen in Nederland? Het beste is dat dit op Europees niveau wordt geregeld zodat de hele EU zone er in mee doet, willen ze niet dan op Landelijk niveau.

  Het eerste probleem dat ik voorzie is dat lonen eerst geschaald dienen te worden naar huidige omstandigheden. Neem mij als voorbeeld er is een onderzoek gedaan in de sector waar ik werkzaam ben komen wij ongeveer 5% loon te kort als je het inflatiecijfer bekijkt van de laatste 6 a 7 jaar. Dit soort zaken dient dus eerst helemaal te herstellen zodat iedereen om te beginnen een loon krijgt dat men normaal kan leven. Door deze correctie te doen boost je de economie ook al, omdat na die correctie de lonen gekoppeld staan aan het inflatiecijfer. Als bedrijven dan de producten duurder gaan maken stijgt de inflatie en krijgen ze vanzelf weer meer loonkosten. In het begin kan het aardig fout gaan maar bedrijven maken nu eenmaal graag winst dus ik voorziet geen problemen op langere termijn. Wat ook kan gebeuren is dat inflatiecijfer negatief is dit houd in dat bedrijven producten goedkoper aanbieden en mensen meer kunnen kopen wat weer beter is aangezien er meer vraag is.

  Wat zijn de instinkers in deze werkwijze kan het überhaupt wel of zijn er effecten die zo negatief zouden zijn dat de economie helemaal plat gaat?
  Wat zijn jouw ideeën om inflatie laag te houden en lonen toch mee te laten groeien.

  Share This Article

  About Author

  Jeroen
  Jeroen Pil [1973] werkt sinds 2010 aan zijn website die u nu momenteel bezoekt. Interesses zijn Games, Ruimte, 3D, Fractel Design, TV Series en Films.
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice