Aten CS682 KVM switch

By Jeroen, Jun 29, 2013 | |
 1. Een aantal weken terug heb ik de keuze gemaakt om een Mac Mini te kopen en deze samen te gebruiken met mijn normale PC in plaats van geheel over te stappen naar MacOS. In plaats van twee plekken te hebben waar ik kan werken leek mij het beste om voor een KVM switch te gaan ik he bijna een maand KVM switches zitten vergelijken om een goedkope maar wel betrouwbare te vinden. Mijn oog viel op de Aten CS682 deze heeft DVI aansluiting wat ik momenteel minimale eis vind, daarbij wordt deze switch door een knop bediend dit was belangrijk aangezien ik nog een ander plan had wat niet kon met een KVM switch die software matig werkte. Hier onder mijn verhaal waarom ik de Aten CS682 heb gekozen en waar ik naar gekeken heb.

  Mijn Idee:

  Zoals ik zei de KVM was nodig om één werkplek te hebben en niet meerdere, mijn ander idee was dat ik dual screen wilde werken met zowel me normale Windows PC als de Mac Mini. In het begin keek ik naar KVM switches die dit ondersteunde maar deze zijn erg duur vooral als je DVI wilt hebben, denk aan bedragen die beginnen bij 200 euro voor de meest simpele oplossing. Dit was voor mij geen optie ik wilde niet te veel geld uitgeven aan de KVM Switch zelf ik steek dit liever in de hardware van de PC of Mac Mini. Een ander idee was dat ik een normale muis en een tekentablet kon gebruiken op beide computers, ik wilde niet iedere keer de kabel verwisselen. Met deze criteria ben ik gaan zoeken en geloof me de zoektocht heeft vrij lang geduurd door de verschillende aansluitingen die men tegenwoordig heeft zoals de oude PS aansluiting, USB en geluid heb je momenteel vrij veel keus, helaas zijn de keuzes weer wel beperkt aangezien op oude aansluitingen meer te verkrijgen is dan op nieuw.

  Waarom de Aten CS682:
  Na lang zoeken ben ik dus uitgekomen op de Aten CS682 waarom deze gekozen in plaats van andere in de zelfde prijsklasse, wel ik heb op de site van Aten gekeken en zij hebben daar een mooie Hardware Compatibiliteit Lijst met welk toetsenbord en muis ondersteund worden mijn toetsenbord de Logitech G19 stond hierbij wat ik een plus vond. De vraag waarom de Aten CS682 is dus dat het mijn toetsenbord ondersteund en het kan handmatig switchen in plaats van alleen software. Het handmatig switchen is belangrijk voor de dual screen setup aangezien je maar één toetsenbord wilt kan je bij software matig maar één switch bedienen je zou dus nooit gemakkelijk je tweede monitor kunnen switchen. Na nog een week naar andere oplossingen gezocht te hebben ben ik over gegaan op de aankoop.

  De aankoop:

  De aankoop was vrij gemakkelijk nadat ik de keuze heb gemaakt welke switch, je kijk bij Tweakers.net even in de prijswatch en kijk waar je goedkoop kan bestellen ik heb zelf gekozen voor Informatique aangezien ik daar bekend ben. Zij waren op het moment van mijn aankoop een paar euro duurder dan de goedkoopste maar die hadden een slechtere scoren in de pricewatch. Bij Informatique was de Aten CS682 op voorraad in hun winkel/magazijn wat minder wachttijd betekend voor mij. Ik heb zondags besteld en dinsdag was het binnen.

  Uitpakken en Aansluiten:

  Na ontvangst van het pakket heb ik gelijk de spullen uitgepakt het zit netjes in een bescherm folie die beschadigingen voorkomt aan het apparaat. Alles wat je nodig heb om aan te sluiten zit erbij geleverd, wel opletten dat het apparaat DVI is je dient zelf convertors mee te bestellen in mijn geval twee soorten een HDMI naar DVI voor mijn PC en de tweede Thunderbolt naar DVI. Ik heb eerst de KVM switches afzonderlijk geprobeerd zodat ik zeker wist dat ze in orde waren, hierna heb ik ze beide aangesloten ik heb poort 1 gebruikt voor de Mac Mini en poort 2 voor de Windows PC dit heb ik op beide KVM switches zo aangesloten. Het nadeel wat je heb is dat je redelijk veel USB aansluitingen gebruikt op je PC en Mac door twee KVM switches te gebruiken je heb in totaal 3 USB poorten nodig om het geheel te laten werken, de KVM switch trek namelijk een beetje stroom uit je USB poort. Nadat ik alles aangesloten heb eerst de PC testen in Windows de tweede monitor aangezet en het werkte of toch niet. Mijn oog viel op mijn Logitech G19 geen LCD en ook de kleur profiel deed het niet, ik heb besloot om hier later naar te kijken aangezien ik eerst wilde weten of de Mac het goed zou doen. Ik schakelde over naar mijn Mac Mini en tot mijn verbazing werkte de tweede monitor gelijk ik hoefde niet eens instellingen veranderen. Al met al redelijk tevreden met de Aten CS682 alleen mijn toetsenbord dat was vreemd.

  Aten:
  Na van alles geprobeerd te hebben om mijn toetsenbord werkend te krijgen besloot ik maar contact op te nemen met Aten, na twee dagen kreeg ik antwoord op mijn eerste vraag. De eerste vraag die ik stelde was dat ik mijn firmware niet kon installeren op de Aten CS682, dit is dus een bekend probleem de oplossing is een beetje omslachtig hier onder Aten oplossing om dit werkend te krijgen. Het eerste plaatje is hoe het hoort te gaan bij een normale firmware upgrade.

  [​IMG]

  Het plaatje hier onder beschrijft hoe je te werk moet gaan als de firmware upgrade mislukt:

  [​IMG]

  De tweede vraag kreeg ik later op de dag antwoord op namelijk waarom mijn Logitech G19 niet correct werkte, ten eerste gaming toetsenborden werken zeer slecht met KVM switches deze zijn niet ontworpen om er 100% mee overweg te gaan. Je kunt dus problemen verwachten met zulk soort toetsenborden hou hier rekening mee als je zelf voor een KVM switch gaat kijken. De oplossing voor mijn probleem moest Aten zelf ook even over na denken maar ze hebben wel een oplossing gevonden die een beetje vreemd is, je dient een aantal stappen uit te voeren om het geheel werkend te krijgen. Hieronder vertel ik je de stappen die ik moest doen om het werkend te krijgen:


  - Druk de Scroll lock 2 maal achter elkaar in. De Caps Lock en Scroll Lock gaan nu om en om knipperen.
  - Druk op “m” en dan op “Enter”, dit schakelt muis emulatie uit.

  Nu moet je het toetsenbord aansluiting op je switch eruit halen en daarna je muis, hierna sluit je je toetsenbord aan op de muis en de muis op het toetsenbord. Nu gaat je LCD display niet aan maar het knipperen van de lichtjes stopt niet ook werk je muis en toetsenbord op dat moment niet de PC uitzetten is helaas de enige manier om dit op te lossen. Na de herstart van Windows werkte alles weer toetsenbord en muis maar geen LCD terwijl in het beging deed dat is vreemd de oplossing is vrij simpel gewoon weer de Scroll Lock en ‘m” en “enter” verhaal doen hierna werkt alles wel en kan je de PC normaal resetten, na deze reset werkt alles weer en heb je weer controle over je PC. Je dient wel de laatste driver te hebben van Logitech voor je G19 maar als alles goed is heb je die al geïnstalleerd aangezien je zelf al gekeken heb of dat het toetsenbord werkend zou krijgen. Een nadeel van dit is dat je niet meer software matig kan switchen van computer je moet altijd gebruik maken van de knoppen, in mijn geval geen probleem.

  Conclusie:

  Voor rond de 120 euro heb ik wat ik wilde controle over twee computers tegen lage kosten. Door Aten heb ik ook weer een werkende Logitech G19 op beide computers wat zeer plezierig is aangezien het toch een duur toetsenbord is. De oplossing is natuurlijk niet ideaal twee switches maar wel goedkoop het werkt zoals ik het bedacht heb en is een mooie oplossing. De Aten CS682 werkt zoals het hoort en support is goed de oplossing voor de Logitech G19 duurde zolang omdat hun eerste even een Logitech G19 moesten zoeken in hun bedrijf en een oplossing bedenken om het werkend te krijgen. Aten is dus een bedrijf die het niet gelijk opgeeft en zegt dat het niet kan maar doen het stapje extra om het toch werkend te krijgen.

  Share This Article

  About Author

  Jeroen
  Jeroen Pil [1973] werkt sinds 2010 aan zijn website die u nu momenteel bezoekt. Interesses zijn Games, Ruimte, 3D, Fractel Design, TV Series en Films.
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice